Včera ČNB opět snížila základní úrokovou sazbu, tentokrát podle očekávání o 50 bazických bodů na 5,25 %. Hned včera mi volali 2 nadšení klienti, jestli se to rovnou projeví na jejich právě rozpracované hypotéce, kterou spolu řešíme. Špatná zpráva…..neprojeví. Alespoň ne v nejbližší době.

Obecně média hodně sledují tuto krátkodobou sazbu, ale ta přímo ovlivňuje spíše úročení na vkladech, nikoliv na úvěrech. Jak je vidět z přiloženého grafu, tak např. 3 letá tržní sazba je aktuálně 4,3% p.a. a přitom v březnu se pohybovala kolem 3,5% p.a. Bankám tedy reálně narostly náklady na pořízení peněz pro hypotéky s tříletou fixací z 3,5% na aktuálně 4,3%.

 

Zdroj: patria.cz

Včerejší rozhodnutí centrální banky nakonec žádný citelný vliv na hypotéky mít nemusí – jednak tato  informace je v delších sazbách již obsažena, jednak tyto zmíněné sazby byly v posledních týdnech citelně ovlivněny globálním vývojem a zejména přehodnoceným očekávání trhu ohledně rychlosti poklesu sazeb Fedu. Stejně tak i ČNB včera prohlásila, že v dalším snižování sazeb zpomalí. A dlouhodobé sazby se pohybují právě spíše podle globální ekonomiky a očekávaného vývoje v budoucnu, než podle krátkodobé dvou týdenní repo sazby. Jaký z toho plyne závěr?

Na spořících účtech se tato změna určitě projeví, je tedy dobré se zamyslet, co se svými úsporami udělat dlouhodobě. Na další pokles sazeb bych nečekal a volné peníze investoval.

Co se týče hypoték, tak když se Vám nějaká nemovitost líbí, nebo zapadá do Vaší investiční strategie, tak ji kupte a nespekulujte na pokles sazeb. Protože když opravdu časem začnou hypotéky zlevňovat, nemovitosti začnou zdražovat.