Pokud uvažujete nad koupí nemovitosti, tak neváhejte. Jelikož naše kancelář zprostředkovává finanční i realitní služby, tak máme náhled do toho, co se na trhu děje. Pozorujeme od začátku roku 2024 velké oživení. Výrazně se zvýšil zájem o nemovitosti a tím pádem i o hypotéky.

Trh začíná opravdu ožívat a ceny nemovitostí přestaly klesat. Naopak už u zajímavých nabídek začínají pomalu růst a hlásí se i více zájemců o prohlídky.

Když se bavím s klienty o tom, kdy by si chtěli vzít hypotéku, tak častým argumentem bývá, že hypotéky jsou drahé a že si počkají, až zlevní. Já se je vždy snažím přesvědčit, ať nečekají a raději nyní „zkousnou“ pár měsíců nebo i let vyšší splátky, ale ať hlavně nečekají na oživení trhu, protože jim mezitím zamýšlená nemovitost zdraží a bude je to ve finále stát ještě více. Protože cena, za kterou koupí nyní, už platí napořád, ale splátka se Vám časem může snižovat i zvyšovat a to neovlivníte. Cena je to důležité!

Malý příklad. Nyní koupím nemovitost za 5 mil. Kč a řekněme, že mám 20% z ceny bytu vlastní úspory. Vezmu tedy hypotéku na 4 mil a při dnešní sazbě 5% p.a. s fixací na 3 roky mi vyjde měsíční splátka 30 leté hypotéky na cca 21 500 Kč měsíčně. Nebudu vůbec ve svém příkladu uvažovat, že díky novému zákonu bych mohl hypotéku celkem levně nebo úplně bez poplatku refinancovat i ve fixaci a splátku si časem snížit již v průběhu fixace.  Za tři roky na konci fixace budu dlužit 3 814 000 Kč a vezmu si s velkou pravděpodobností levnější hypotéku na další období.

Nebo si počkám 2-3 roky na sazbu hypotéky řekněme 3% p.a. Díky levnějším hypotékám ale vzroste zájem o nemovitosti a cena bytu stoupne z 5 mil. Kč na 5,5 mil. Kč. A to jsem ještě hodně pesimistický, myslím, že nemovitosti vzrostou v ceně za příští 3 roky o více než 10%. Ten stejný byt tedy bude stát 5,5 mil Kč. Musím tedy mít našetřeno 1,1 mil Kč, abych měl 20%. A hypotéku se vezmu na 4,4 mil Kč. Splátku budu mít „jen“ 18 800 Kč. Takže to vypadá lépe, že? Ale je to jen zdání. Za tři roky totiž ten, co koupí nyní bude mít možnost vzít si hypotéku taky za 3% a jak jsem spočítal výše, bude dlužit už jen 3,8 mil Kč. Tedy splátku bude mít 16 000 Kč a hlavně bude mít dluh nižší o 600 000 Kč, než ten kdo si vezme hypotéku za 3 roky! A to už je rozdíl.

Takže pokud chcete kupovat nemovitost, nečekejte.